Einar Røttingen
in English på norsk

 

Kontakt:
Griegakademiet
mail

 

Index

Utdrag fra kritikker i pressen 1982 - 2010

Solist med orkester

SÆVERUD KLAVERKONSERT op.31 MED SØNDER JYLLAND SYMFONIORKESTER
...Einar Røttingen viste seg som en yderst kompetent fortolker av denne musik, virtuos i de livlige yttersatser, sikkert karakteriserende førstesatsens variationsrække, fint poetisk i midtersatsens svale andante cantabile og med flot behersket energi i den nærmest forrygende finale. Stort spillet...(B.Sørensen ,Jydske Vestkysten, sept.1995)

SÆVERUD KLAVERKONSERT op.31 MED BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER
...Torsdag kveld lyktes det, for Einar Røttingen har hva som kreves: innsikt i Sæveruds univers og et stort musikalsk talent. Han er omhyggelig lojal, han gjør rede for alle detaljer i denne komplekse klaverstemmen, men har samtidig så mye kraft og pianistisk overskudd at han kan gi musikken det nødvendige løft....gi den en opprinnelig friskhet tilbake.(P.Larsen, Bergens Tidende, februar 1997)

MESSIAEN OISEAUX EXOTIQUE
… forrykende kraftutblåsning. Solis tog ensemble yppet hverandre, nei bokstavelig talt hisset hverandre opp til en nådeløs, hakkekamp mot stadige nye høyder. Saftig og stilsikkert, mektig og drivende. (Glenn Erik Haugland, BT mars 2008)

MESSIAEN DES CANYONS AUX ETOILE
…Einar Røttingens kadenser…overskrider betegnelsen prestasjon, der han med barnslig iver peker, kutter og bretter ut det ene akkortunge fuglemotivet etter det andre… Sjelden har jeg hørt et slikt tett samspill…..en av tidenes konsertprestasjoner i Bergen noensinne…. (Glenn Erik Haugland, BT november 2008)

TSJAIKOVSKIJ KLAVERKONSERT nr.3 MED BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER
...I den kolossalt vanskelige kadensen fikk Røttingen vist hva han er god for som pianist.(B.Kortsen,Bergens Arbeiderblad,mai 1984)

...ga solisten, Einar Røttingen, anledning til å dokumentere et bredt pianistisk repertoar... Ingen tvil - solistrekkens ankermann er en begavet musiker i rivende utvikling (K.Leikvoll, Bergens Tidende, mai 1984)

CHOPIN ANDANTE SPIANATO & GRANDE POLONAISE op.22  OG RIMSKIJ KORSAKOFF KLAVERKONSERT op.30 MED BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER I
...I Chopins Andante, med arabesker og brutte akkorder, var klangbehandlingen og spillet mykt og nennsomt, med en del naturlige rubati. Også Polonaisen fikk et visst lyrisk preg, men Røttingen presterte også overlegen virtuositet og naturlig briljans og kraft med bredde i foredraget. ...Mellom perlende passasjer og maktfullt akkordspill viste solisten også fin sans for forming og frasering. Stort bifall...(V.Aamodt, Bergens Tidende, april 1985)

ALBAN BERG KAMMERKONSERT MED BIT-20
....Det spilles lenge og godt i Alban Bergs kammerkonsert. David Stewart og Einar Røttingen var utmerkete ambassadører for komponisten...
(K.Leikvoll, Bergens Tidende, vår 1991)

Solo klaver

MESSIAEN VINGT REGARDS SUR L’ENFANT JESUS  
Olivier Messiaens “Vingt regards sur l’enfant Jesus” ikke bare innehar en sentral plass, men ruver virkelig i vårt århudredets klaver- musikk....verket griper ubønnhørlig fast i deg fra første takt - og siden strømmer opplevelsene på...Både rytmen og energien binder deg nesten fast til stolen...I sannhet en utrolig musikkopplevelse...Bare det å spille feilfritt et så teknisk krevende verk - og av slikt format står det stor respekt av. Men Einar Røttingen har både nok kraft, intelligens, fantasi og poesi i seg til å yte partituret rettferdighet. Det var der aldri tvil om i Troldsalen søndag formiddag. Velvalgte tempi og identifisering med stoffet gjennom fem års modningstid har gitt utrolige resultater. Jeg tror Messiaen ville ha likt seg godt på Troldhaugen ved denne milepælen. (S.C.Lepsøe, Bergens Tidende, november 1990)

…Men man trenger ikke være religiøs eller tallmystiker for å høre at dette  er et storslått stykke musikk, et av de mest fantastiske og mest fryktinngytende verkene i 1900-tallets klaverlitteratur – et verk som stemmer til kontemplasjon og andakt, men som først og fremst satser på `schock and awe`, to og en halv times musikk med ekstremt virtuose passasjer, med skeive, surrealistiske rytmer og voldsomme dissonantiske blow-outs. Alene å innstudere disse tyve blikkene på Jesus må kreve umenneskelige anstrengelser. Å fremføre dem til et sammenhengende verk slik Einar Røttingen gjorde det i går i Korskirken, må bare avtvinge dyp respekt …For et verk! Og for en pianist! ( Peter Larsen, Bergens Tidende, mars 2008)

CRUMB MAKROKOSMOS VOL.1

Einar Røttingens følsomme tolkning av Crumbs Makrokosmos ble etter min oppfatning en særpreget musikalsk opplevelse - et høydepunkt i et profilert programoppsett...(K.Leikvoll, Bergens Tidende, mars 1987)

...Einar Røttingen overbeviste... i George Crumbs krevende “Makrokosmos”...(K.Sæverud, Bergens Tidende, mai 1987)

At Røttingen heretter må regnes blant våre fremste tolkere av moderne musikk, viste han likevel først og fremst i George Crumbs “Makrokosmos”...formidlet overbevisende verkets eksotiske klangmagi. (J.Sørå, Verdens Gang, sept.1987)

Det var en mesterlig tolkning, og debutanten behersket til fulle alle sider av det meget krevende verket... (I.Karevold, Aftenposten, sept.1987)

CRUMB MAKROKOSMOS VOL.II

...Einar Røttingen ga en meget intens og levende utførelse av Mogens Christensens stemningsfulle komposisjon De Khazariske Spejle. Men det var først i George Crumbs Makrokosmos bok II at hans eminente klaverspill nådde de virkelig store høyder. Foruten å besitte en fenomenal utviklet teknikk, har han som få andre en innlevelsesevne som gjør hans tolkninger av særlig Crumb til en sjelden stor konsertopplevelse. For en lykke det må være for komponisten å bli møtt med en slik genuin gjennskaperforståelse. Han var da også tydelig grepet og rørt av Røttingens glimrende fremføring av sin musikk...(B.Kortsen, Haugesunds Avis, sept. 1992)

…Nye klangdimensjoner. Utrolig spennende. Faktisk grensesprengende! Det er den amerikanske samtidskomponisten Geoerge Crumb det dreier seg om. Og hans 35 minutter lange Makrokosmos II som Einar Røttingen trollbandt et stort publikum med i Gunnar Sævigs sal mandag kveld. Ikke bare fremførte han de tolv stykkene verket består av utenat, men med et sjeldent engasjement maktet han med nynning, plystring og hvisking - og klaverspill - å ta publikum langt inn i Crumbs helt spesielle og fantastiske toneverden...en totalopplevelse som virkelig hører til sjeldenhetene...
(S.C.Lepsøe, Bergens Tidende, sept.1992)

 BEETHOVEN WALDSTEINSONATE op.53
Imponerende mestret han Beethovens krevende “Waldsteinsonate”...i adagioen fordelte han virkningsfullt lys og skygge - som i et Shakespeare-drama. Også den lyriske sang i finalen kom til sin rett. (J.Sørå, Verdens Gang, sept.1987)

Hans fremførelse av Beethovens Sonate i C-dur op.53 “Waldstein” gav klare indikasjoner på hans musikalske forståelse og tekniske skolering. Her fantes en sterk bevissthet, autoritet og tyngde i utformingen... (I.Karevold, Aftenposten, sept.1987)

Denne utviklet han målbevisst og med et mektig syngende klaver.....(A.Solhaug, Vårt Land, sept.1987)

SKRJABIN SONATE NR.4 op.30

Skrjabins Sonate nr.4 ble en oppvisning i avansert klaverteknikk, og samtidig merket man seg at den musikalske meddelelse var uavhengig av langsomt eller hurtig tempo....(A.Solhaug, Vårt Land, sept.1987)

Derfor fikk han spesielt godt fram den logiske sammenheng og de melodiske linjene i Skrjabins sonate nr.4... (J.Sørå, Verdens Gang, sept.1987)

…Klangbehandlingen var utsøkt, og den tekniske gjennomføringen uten lyte. (I.Karevold, Aftenposten, sept.1987)

MARTINU SONATE (1954)
Et høydepunkt ble Martinus Sonate fra 1954. Tolkningen var gjennomarbeidet, engasjementet følbart, og klangbehandlingen nyansert og helt nydelig. Bravo!....(A.Solhaug, Vårt Land, sept.1987)

Udelt besnærende var Røttingens livfulle, utrykksvarierte spill. (J.Sørå, Verdens Gang, sept.1987)

..Klangbehandlingen var utsøkt, og den tekniske gjennomføringen uten lyte. (I.Karevold, Aftenposten, sept.1987)

Sylskarpe oktavpassasjer “satt” presist i Einar Røttingens spill og blendende fingerrapiditet manglet heller ikke i Martinus Sonate... ...(K.Leikvoll, Bergens Tidende, mars 1987)

CHOPIN BALLADE I F-DUR
...At han er en langt kommet pianist, dokumenterte han overbevisende nok i sin tolkning av Chopins Ballade nr.2 i f-dur, der han behersket den vanskelige spenningen mellom det ømt lyriske og det dramatisk bevegede.....  (A.Chr.Meyer, Morgenavisen, april 1982)

...Han har avgjort sjeldne pianistiske anlegg... (K.Helbekkmo, Bergens Tidende, april 1982)

...Pianisten Einar Røttingen er kommet langt i sine pianistiske ferdigheter, og i Chopins Ballade nr.2, fikk han virkelig utfolde seg... ...klangbehandlingen var god... (H.Pytte, Dagen, april 1982)

HARALD SÆVERUDs KLAVERVERK
... en aldeles fremragende tolkning av Kjempeviseslåtten...en betydelig pianist ... fandenivoldsk temperementsutfoldelse...
(A.Chr.Meyer, Morgenavisen, juni 1986)

...overbevisende spill, både følsomt og  poengtert...(K.Leikvoll, Bergens Tidende, april 1989)

...stoffet fløt krystallklart og oversiktlig...det musikalske uttrykk virket overbevisende og ekte...(S.C.Lepsøe, Bergens Tidende, april 1989)

FARTEIN VALEN VARIASJONER op.23
…Vi fikk etterpå oppleve Røttingens fine klaverkunst i Fartein Valens variasjoner for klaver. Det er ikke gitt hvem som helst å mestre dette vanskelige verket, men Røttingen overbeviste med fin klangbehandling og klarhet i linjeføringene...(T.Lund, BA, 1992)

...Et meget bra samspill...I Fartein Valens “Variations” for klaver solo understreket Einar Røttingen hvilken eminent klangbehandler han er. Vanskelig tilgjengelig musikk ble profilert på utmerket vis, fra det enkle melankolske til det forunderlige, fritonalt komplekse...(S.Lepsøe, Bergens Tidende, vår 1992)

...Einar Røttingen viste en solid og stærk pianistisk præstation i Fartein Valens “Variationer” op.23. Stykket formede seg i en stort anlagt dynamisk bue, hvor pianisten hele tiden havde klarhed over den musikalske udvikling, også når det gjaldt de virtuose og dramatisk fortættede partier. Klarheden blev blandt andet tilvejebragt via en sirlig pedalbrug, der profilerede sammenflydende klange over for staccatomotiver...(S.Søgaard, Jyllandsposten, august 1992)

Valen’s variations was played with apt medativeness, with a shimmering surface… played with convincing menace. (Benjamin Ivry, International Piano, 2003)

 HVOSLEF BEETHOVEN FANTASY (1982)
Einar Røttingen formet verket med vitalitet og markante linjer, særlig var avslutningen vakker...(E.Selvik, Bergens Tidende, okt.1993)

…er spielt Hvoslefs Stück fabelhaft (J.Otten, Berliner Zeitung, august 1998)

….Ebenso engagiert und geschliffen spielte er eine Beethoven Fantasie von Ketil Hvoslef... (E.Schwinger, Der Tagespiegel, august 1998)

 GRIEG BALLADE op.24
…Grieg’s Ballad in G minor was performed with quiet attentiveness, conveying both a lyric and humanistic message. (Benjamin Ivry, International Piano, 2003)

…In diesen Variationen über eine norwegische Volksweise entspinnt sich ein stupendes Panorama, eines, das Einar Röttingen mit stilsicherem Zugriff und differenzierendem Gestus auffächert... (J.Otten, Berliner Zeitung, august 1998)

Der Höhepunkt dieses Meistersaal-Abends in der Reihe des IV.Festivals der europäischen Musik war dann doch Edvard Griegs Ballade in G-moll op.24. Röttingen spielte seinen Grieg mit sprechender Deklamation, scharfer Kontrastfreudigkeit. zeitnaher musikalischer Schönheit und schlanker Virtuosität: man fühlte sich dem Komponisten nahe. (E.Schwinger, Der Tagespiegel, august 1998)

..offered welcome insights into these rarely performed piano pieces. But not only his insightful and studied comments were a treat, his playing was equally so… passion and engaged playing… richly rewarding recital…(Ionarts.blogspot.com  2007)

 HINDEMITH LUDUS TONALIS
...Røttingens tolkning var lojal, solid. Han spilte seg gjennom de mange avsnittene med presisjon og tyngde.Og antydet så samtidig, i glimt, at det i denne rekke av korte satser ligger annet og mer enn tørr abstraksjon og formell reverens for den gamle høye skolen.....
(P.Larsen,Bergens Tidende, nov.1995)

 SJOSTAKOVITSJ SONATE Nr.2 op.43
…Pianisten leverede en jætte indsats med dette vanskelige verk… Den avsluttende passacaglia var Shostakovich i en nøddeskal, og høres nok ikke bedre….(Tore Mortensen, nordjysk juli 2006)

Kammermusikk

BEETHOVEN KLAVERTRIOER, FIOLINSONATER OG CELLOSONATER
...sødmefylt klaverklang...triolene i klaverstemmen var ømme og myke...
...Einar Røttingens musikalske oversikt og rytmiske påpasselighet skapte generelt en god basis for fremførelsen...stor spontanitet og forfriskende musisering...Uunværlig i det totale bildet er ... pianist Einar Røttingen. Det er både befriende og forfriskende at han på alle konsertene har våget å musisere uforbeholdent og samtidig har lagt opp til ambisiøse og modige musikalske løsninger. På den måten har tolkningene fått blod og liv... (E.Selvik, Bergens Tidende, høst 1994/vår 1995)

BRAHMS PIANOKVINTETT
...en gnistrende tolkning av Brahms’ kvintett for strykere og klaver... eksplosjonsartet kraft...varm sødme...en forrykende og tett tolkning...Ikke minst fortjener pianist Einar Røttingen en ekstra blomst for ikke bare å klore seg fast på lasset. men også fordi han markerte seg som en svært påpasselig akkompaganatør - og pådriver når det falt seg slik. (S.C.Lepsøe,Bergens Tidende, april 1996)

FIOLINSONATER AV BEETHOVEN op.12 nr.1 OG PROKOFJEV F-moll
...Det var nesten utrolig å høre hvor rutinert dyktig han behersket sine partier, nesten Levin på det beste...  kunstnerisk seier for ham...
(B.Kortsen, Bergens Arbeiderblad,september 1982)

FAURE KLAVERKVARTETT op.15
...Ikke minst måtte man beundre hvor klanglig fint Røttingen tilpasset sitt spill til de tre strykerenes....(A.Chr.Meyer,Morgenavisen,1983)

LIEDKONSERT PÅ TROLDHAUGEN
...Einar Røttingen fremstod nok en gang som en uovertruffen medspiller og reflektert støtte på klaveret Klang behandlingen hans i Schubert-sangene “Du bist dei Ruh” og “Im Abendrott” gjorde særlig inntrykk...(Espen Selvik, Bergens Tidende, august 1997)

EDVARD HAGERUP BULL DUO Nr.2
Odriozola eg Røttingen leverte en markant prestasjon ved fremførelsen av dette verket (urfremførelse Hagerup Bull Duo nr.2)…..Røttingen maktet å få Sæveruds eget flygel til å synge av fryd, og kompenserte flygelets begrebsinger med god musikalsk oversikt og sunne valg underveis.(Espen Selvik BT mai 1999)

Glitrende spilt av Einar Røttingen…. (Astrid Kvalbein, VG juli 2000)

GRIEG VINJE SANGER
..Einar Røttingen håndterte instrumentet på ypperlig vis og var en sentral bidragsyter til en virkelig god konsert….Njål Sprabo og Einar Røttingen laget en virkelig feststund. ”Gamle mor”, ”Guten”, ”Våren” og de andre perlene fikk en tolkning av usigelig skjønnhet og passende melankoli… (Espen Selvik, BY mai 2005)

BRAHMS VIOLINSONATE Nr.1
Her var deres spil og samspil mageløst… Røttingen forløste den urolig strømmende klaverstemme hos Brahms som klangbund for violinens solostemme. (Tore Mortensen, nordjysk juli 2006)

Valen trio juli 2009
… Med Røttingens usvigeligt sikre og klare klaverstemme som rygrad fandt Odriozola og Ehde ind i triospillet, hvor der aldri opstod uenighet om musikkens flow eller karakter, hvor alle var der for de andre, og hvor alle var helt og fuldt til stede som de fremragende solister, de hver især er… sendte oss hjem med en oplevelse af mæthed og tilfredsstillelse. (Tore Mortensen, nordjyske stiftstidende juli 2009)

Valentrio debut 2010 ..konserten ble en flott opplevelse…presisjon, glede, overskudd og driv er betegnelser som kan passe…. En fremføring preget av pasjon og kjærlighet til musikken som spilles  (Jan L.Jacobsen BT jan. 2010)